Att leva med livets ovisshet - så hanterar du ditt kontrollbehov
- Audrey Asseraf
- Dec 14, 2023
- 3 min read

Kontrollbehov är något som vi alla upplever i olika grad och i olika situationer. Det är helt naturligt att vilja ha kontroll över våra liv, men när behovet blir överdrivet kan det leda till stress, ångest, nedstämdhet och problem i våra relationer. I detta blogginlägg kommer vi att utforska kontrollbehovet, varför det uppstår, och hur vi kan arbeta mot en mer balanserad och fridfull tillvaro.
Varför söker vi kontroll?
Kontrollbehov kan bero på flera olika faktorer, dels kan det komma ifrån en rädsla för det som är ovisst, tidigare trauman eller en ovilja att uppleva oväntade situationer. Kontrollbehov kan också vara något som vi lär oss under vår uppväxt, det är exempelvis vanligare om en eller båda föräldrarna varit väldigt oroliga och/eller haft ett stort kontrollbehov. Ytterligare en faktor som kan påverka en individs benägenhet till oro och kontroll är genetik.
Många gånger söker vi kontroll för att uppleva trygghet och säkerhet i våra liv, vilket är en positiv och adaptiv förmåga som mänskligheten behövt för att överleva. Dock kan en överdriven kontroll leda till problem i våra relationer, vår egen psykiska hälsa och utveckling.
Förståelse för kontrollbehovet
Att förstå varför vi har ett kontrollbehov är ett viktigt första steg. Det kan vara en följd av tidigare upplevelser eller en reaktion på en omgivning som vi upplever som osäker. Många beskriver sig exempelvis ha ett stort kontrollbehov på grund av tidigare svek eller händelser som varit oförutsägbara. Genom självreflektion och observation kan vi identifiera ursprunget till vårt behov av kontroll och börja arbeta mot en mer flexibel och balanserad inställning.
Acceptans
Att acceptera att vi inte alltid kan ha fullständig kontroll över våra liv är en viktig insikt. Livet är oförutsägbart och fullt av överraskningar. Genom att våga vara i osäkerheten och träna oss själva att släppa taget om full kontroll kan vi minska stress och öka vår förmåga att hantera olika situationer. Att acceptera behöver inte innebära att vi tycker om, utan att vi tillåter.
Medveten närvaro
Att praktisera medveten närvaro är ett effektivt sätt att hantera kontrollbehov och orostankar som ofta går hand i hand. Genom att fokusera på nuet och vara medvetna om våra tankar och känslor utan att döma dem kan vi skapa utrymme för ökad klarhet och inre lugn. Meditation och andningsövningar är verktyg som kan hjälpa oss att hitta denna balans.
Bygga hälsosamma relationer
Kontrollbehov kan påverka våra relationer negativt genom att skapa konflikter och misstro. Genom att kommunicera öppet med de som står oss nära och försöka skapa en atmosfär av tillit kan vi minska behovet av överdriven kontroll. Att bygga hälsosamma och stödjande relationer kan vara en nyckel till att minska kontrollbehovet.
Exponering
När kontrollbehovet är överdrivet och påverkar våra liv negativt så är exponering en väldigt effektiv men också utmanande metod. Exponering går ut på att utmana sitt kontrollbehov genom att både motstå impulsen av att vilja kontrollera, men också att utsätta sig för situationer där vi upplever låg kontroll. Genom upprepad exponering kan vi lära oss att acceptera ovisshet, och även hantera ovissheten på ett mer hjälpsamt sätt så att vi kan leva i enligthet med det som är viktigt i våra liv. På lång sikt kan exponering minska behovet av kontroll och öka förmågan till tillit.
Att hantera kontrollbehov är en process som ofta kräver självreflektion, acceptans, utmaningar och medveten närvaro. Genom att förstå ursprunget till vårt kontrollbehov och aktivt arbeta mot ett mer balanserat förhållningssätt kan vi skapa utrymme för inre lugn och öka vår förmåga att leva med tillvarons ovisshet.