top of page

Allt om prestationsångest och hur du kan hantera den


Prestationsångest är ett vanligt förekommande fenomen som påverkar människor i olika åldrar och situationer. Det är en känsla av överväldigande oro och rädsla inför att inte kunna leva upp till förväntningar, oavsett om det handlar om skola, arbete, idrott, i relationer eller andra områden av livet. Vad är prestationsångest? Vad beror det på? Och hur man kan hantera den för att främja en hälsosam och samtidigt produktiv livsstil.


Prestationsångest kan beskrivas som en intensiv rädsla för att misslyckas eller underprestera i olika situationer. Det är ofta kopplat till en känsla av att bli bedömd av andra eller av sig själv. Det kan påverka både ens fysiska och psykiska hälsa negativt och skapa en känsla av överväldigande och konstant press på att nå högre, och bättre.


Tre orsaker till prestationsångest

  1. Perfektionism: Människor som strävar efter perfektion kan uppleva ökad prestationsångest, då de har höga förväntningar på sig själva och rädslan för att misslyckas blir överväldigande.

  2. Rädsla för att bli dömd: Många känner en rädsla för att bli bedömda av andra och rädslan för att inte leva upp till förväntningarna kan trigga prestationsångest.

  3. Tidigare misslyckanden: Tidigare erfarenheter av misslyckanden kan skapa en rädsla för att upprepa samma misstag och öka prestationsångesten.

Tips för hur du kan hanterar prestationsångest

  1. Sätt realistiska mål: Genom att sätta realistiska och uppnåbara mål kan man minska trycket och skapa en känsla av framsteg.

  2. Positivt självprat: Byt ut negativt självprat med positivt för att öka självförtroendet och minska prestationsångesten. Istället för att säga till dig själv "du kunde gjort bättre" så säg till dig själv "jag gjorde det bästa jag kunde". Prata inte illa om dig själv inför andra.

  3. Utmana dig: Försök att medvetet göra slarvfel, förbered dig mindre, testa nya saker etc för att motbevisa självkritiska tankar. Försök att bete dig som en person utan prestationsångest hade gjort, och utvärdera hur det gått.

  4. Andningstekniker: Medveten andning och avslappningstekniker kan hjälpa till att hantera fysiska symtom av prestationsångest, som snabb andning och hjärtklappning.

  5. Sök stöd: Prata med vänner, familj eller professionella för att dela känslor och få stöd. Det kan hjälpa att få perspektiv och råd från andra. Ibland kan det vara validerande att höra från anhöriga att man är tillräcklig.

Prestationsångest är en utmaning som många möter i livet, men det är viktigt att förstå att det är möjligt att hantera och övervinna den. Genom att sätta realistiska mål, använda positivt självprat och söka stöd kan man skapa en hälsosam inställning till prestation. Att acceptera att misslyckanden är en del av livet och en möjlighet till lärande kan också hjälpa till att skifta perspektivet och ge en mer balanserad inställning till livet.



bottom of page